TMGD eğitimini kimler alabilir?

İSG HABER AJANSI Tehlikeli madde güvenlik danışmanı (TMGD); tehlikeli maddeleri taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin yaptıkları işlemleri, insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve çevreye zarar vermeden, güvenli bir şekilde taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmaları için işletmelere yardımcı olmak amacıyla istihdam edilecek veya hizmet alınacak, yetkilendirilen gerçek kişiyi eder. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Tehlikeli madde taşımacılığı faaliyetleri için 6 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazete'de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre, üniversitelerin fen ve mühendislik alanlarından lisans veya tehlikeli madde ve güvenlik programı/bölümü ön lisans mezunu olmak koşulu kaldırılarak bu koşul tüm lisans mezunlarına tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası alabilme hakkına sahip olabilir olarak değiştirildi. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası alabilmek için ayrıca şu koşulların da sağlanması gerekiyor; Kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak,Yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair alınan belgenin aslını ibraz etmek veya noter onaylı suretini sunmak,TMGDEYB (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi Yetki Belgesi) sahibi eğitim kuruluşlarında, tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimine katılarak, tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi tamamlama belgesini almak, bu Tebliğ kapsamında açılacak sınavda başarılı olmak gerekir.YETKİLİ EĞİTİM KURUMLARINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?Yetkili TMGD eğitim kurumlarına eğitim almak için başvuru yapacak adayların eğitim kurumuna iletmesi gereken belgeler ise şu şekildedir: Kesin kayıt formuNüfus cüzdanı fotokopisiAdli sicil kaydı (e- devlet şifresi ile temin edilebilir)Lisans diploma fotokopisi (Noter onaylı)2 adet fotoğrafEğitim kurumlarından eğitim aldıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yılda dört defa yapılan sınava girmeleri gerekir. 70 ve üzeri puan alarak sınavdan başarılı olan adaylar sertifika almaya hak kazanır. Ardından sertifika ücretini Halkbankasına yatırdıktan sonra E-Devlet sistemi üzerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı linkinden TMGD Sertifika Düzenleme kısmından başvuru yapmaları gerekir. Başvurusu Bakanlıkça onaylandıktan sonra sertifika e-Devlet Sisteminden karekodlu ve barkodlu alınabilir. İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız

Üst Alt